HTML

NorbNor go Holland

Nóri és Norbi elindulnak a nagyvilágba és meghódítják Hollandiát...

Friss topikok

Címkék

Hollandia magyar szemmel III.

2012.07.09. 17:36 NorbNor

Hahó

nos nem gondoltam én, hogy ez ilyen hosszú lesz, de hát ez van.. szóval ott tartottam, hogy elmentünk bevásárolni:) mivel a kultúrmisszióm kevés embert hatott meg(kevés a like gyerekek...:))) ezért sokkal evilágibb vizekre evezek.. vásárolni fogunk:)

Itt Hollandiában nincs gigahipermega Tesco és Auchan... vagy csak mi nem találkoztunk vele..

az egyetlen dolog ami nincs a boltban az a TV paprika, de arra már felleltünk egy tuti helyet:

https://sites.google.com/site/hagaimagyarbolt/

érdemes meglátogatni az oldalát:) a házi kolbászuk is zseni:)))

szóval ha már vásárolunk:

alapvetően asszem 4 csoportba sorolom a boltokat:

1: szupermarket, minden van és szuper... nálunk Interspar színvonal feleakkora méretben, ebből 3 árszínvonal van: Albert Heijn(legdrágább és persze a legtöbb van), Jumbo ( ez olcsóbb, de a húsválasztéka verhetetlen) és a C1000.. ez csak vidéken van kb és a legolcsóbb, szóval itt még nem jártunk:)

Itt nem dívik a különböző kedvezménykártyák rendszere, csak az AHban van ilyen, de ott sem gyűjtögetsz, vagy ilyesmi, hanem az összes kedvezmény csak akkor érvényes, ha van kártyád.. szóval pl gyakran történik olyan, hogy állsz a sorban és vki megkér, hogy add már neki oda a kártyád, mert otthon hagyta és egyébként egy fillér, illetve bocsánat eurocent kedvezményt sem kapna.

Itt megnézhetitek az AH kedvezményes árakat: http://www.ah.nl/bonus/ 1 l 100%os narancslé 99 cent pl... 

Norbi asszem már írt azokról a boltokról, ahol egy vonalkód leolvasót kell levenned és utána a pénztárnál csak azt olvassák le és azután fizetsz, amiket te lehúztál. Nos ezt is pl csak ezzel a kedvezménykártyával lehet igénybe venni.. ez az önszkennelés:) csak 16 évesnél idősebb használhatja.. egyszer láttam egy anyukát, akinek a hülyegyereke kezében volt a cucc, aki lövöldözött vele viccesen... MUHAHA, mama meg tuti csodálkozott, hogy minek neki kutyakaja, amikor nincs is kutyájuk:)) 

A Jumboban nincs kártya, aztmondják, ők már így is elég jólárasítanak...  

2: az úgynevezett Avondwinkel... azaz az éjjel-nappali, ami a nevével ellentétben éjfélkor bezár:) (asszem mind, de lehet van kivétel) ezek szerintem titkos drogtanyák és a dealerek ezeken keresztül osztják az áruikat, mert innen még sosem láttam embert bevásárlás után kijönni:) (OMG... ide akartam most keresni egy jó kis képet, de rájöttem, hogy amikor az első postban Laakról a nem szép negyedről írtam és betettem a helyszínelős néni képét, az egy ilyen Avondwinkel előtt készült: tehát igazam vaaaaan:) (ugye ismerős)

avondwinkel.PNG

mondjuk a magyar bolt is egy ilyen avondwinkel:)de ott az erő pista és a házi kolbász a drog:)

bevallom ilyen helyen eddig csak a magyar boltban voltam, szóval sok tapasztalatom nincs:)

3: a szakosodott üzlet:Gall&Gall: pia, Etos(helyi DM), Kruidvat(helyi Rossmann) és ezer meg egy ilyen:)

itt mindenhol van kedvezménykártya és elég jól vannak árasítva. szóval a nép tényleg itt vásárol: itt a nagyon menő a második féláron van és a kettőt fizet hármat vihet akció... én is így veszek már mosóport, tusfürdőt.. sokkal olcsóbbra jön ki mint az akciós otthoni.

És ami nekünk nőknek tökjó van mindig egy csomó olyan kedvezmény, hogy pl, ha veszel egy arckrémet, akkor a szempillaspirál mondjuk 5 Euro.. ami a L'oreal termékeknél bizony irtó jól tud jönni:) így vettem meg a legújabb arckrém+szempillaspirál kombót 17,5 Euróért... ami megnéztem és otthon veszem( jó, akció nélkül 8500 HUF)

Captureeww.PNG

itt van még a egyéb ruha és elektromoscuccos boltok, mint pl Media Markt.. nos a legmeglepőbb, hogy itt is lehet alkudni:) a kávéfőzőnk nem, hanem csak egy picivel másabb verziója volt leárazva és megkérdeztük, hogy ugyan nem ua, de elhozhatnánk-e olcsóbban... ez felhívta a főnökét, aki vmi olyasmit mondhatott, hogy adjad, csak vigyék és 35 eurót spóroltunk egy kérdésen:) de ugyanez a ruhaboltban, simán kérhetsz kassakorting-ot( egyszeri 10-20-30%ot a kasszánál:)) nem mindig, de a legtöbb esetben megkapod:)

4: minden egyéb, azaz a török zöldséges és hentes(merthogy a jók azok, törökök) és etc.etc.. És ide sorolom a piacot is, ami többféle van, van a Grote Markt, amiről már írtunk az elején.. vannak a kitelepülő kispiacok (biopiac a parlament előtt, minden héten.. szerintetek otthon lehetne ilyet?:) és a bolhapiac minden hétvégén mindenhol:)

Capturesfds.PNG

Mivel minden van a rendes boltban is elég jó/megfelelő minőségben ezért csak mostanában kezdtük el igazán felfedezni ezeket a vásárlási lehetőségeket. A boltban is kapni szinte mindent, de az az az igazság, hogy a boltból már csak csirkemellet és zöldséget vagyok hajlandó venni. nem mintha a többi rossz lenne, hanem mert finomabb ami a kisebb boltban van.. és nem sokkal drágább. de pl a töröknél szemben a nagybuci 25 cent és az elég egy étkezésre..

A zöldséges és a hentes zseniális... tényleg minden van és szuper minőségben... illetve nincs minden... mert NINCS petrezselyemgyökér (amit nem értek, mert petrezselyemlevél meg van...) és pasztinák(paszternák) is csak néha van a török zöldségesnél, a zellergumó ritka mint a fehér holló, de néha beszerezhető:) szóval már el is döntöttem,hogy a hátsó teraszunkon petrezselymet(gyökeréért persze) fogok termeszteni:)  

és ami még nincs(szóval még sincs minden), tudom szürreális... kacsa és liba.... nem is értem.. de az elmúlt hónapokban ezt a két dolgot még sosem sikerült vennem....ja és itt a hentest Slager-nak hívják, ami szerintem tökjó név:)

és most, hogy írom ezt a postot utánanéztem és mindenhol azt írják, hogy szólj a hentesednek és kapsz, mert csak rendelésre van:) (megnéztem a legnépszerűbb koksforumot:)) a koksz itt nem kokó vagy szén, hanem főzni hollandul:) és ők is ezt írják.. nah tanultam valamit.

az elején még elmentünk nagybevásárolni, de rájöttünk, nem kell, mert holnap is ott lesz... és nem éri meg:)

Mindenki azt mondja, hogy itt vasárnap és hétfőn minden zárva, nos ez nincs így. Meg kell ugyan nézni, de a boltok 60%-a nyitva van( érdekes, a cukrászda és a zöldséges, virágos vannak zárva) és hétfő később nyitnak, de nyitva van itt minden kérem szépen:)

Volt már néhány bevásárlós sztorink:pl rögtön az első, amikor azt hittük a piros tejről, hogy tej.... de itt a tej csomagolása kék.. sötét és világos a 2,8 vagy 1,5 megkülönböztetésére... 

Nos első nap mi megvettük a piros "2,8" as tejet... amiről kiderült, hogy a hollandok nemzeti itala a karnemelk, azaz író... szerintem pocsék, de ugye ízlések és pofonok... e kávéba semmiképp nem való:) tökre azt hittük, hogy egy nap után megromlott.. de most már tudjuk, hogy a piros tej nem tej:) 

Capturesdfgsd.PNG

vannak néha matricagyűjtő/ egyébgyűjtő akciók gyerekeknek(amit aztán albumba lehet ragasztani), mi ezt ugye nem figyeljük, de feltűnt a a fociEB idején, hogy egy csomó gyerek koldul a bolt bejáratánál.. mivel ez újdonság volt nem értettük.. majd leesett a tantusz.. focista kártyákat adtak 10 euronként és azt kéregették:) 

Szóval ha jól megnézed itt is tudsz annyiból(kicsit többől) élni, mint otthon, ha figyelmesen vásárolsz és még csak nem is kell sok energiát beleölnöd

más: nem annyira bevásárlós sztori, de említettük a biztosítást és az orvost... a héten mentem cukorellenőrzésre( édes vagyok tudom) ahol kérdezte a dokinő, hogy van-e vércukorszint mérőm otthon, mert szeptembertől, a nyaralási időszak végétől kellene kajanaplót írnom és mérnem minden kajálás után a szintet:) mondom nincs, de ha kell akkor veszek.. mire közölte, hogy felejtsem el, hiszen az jáááár:) ingyen:)

Ennyit mára, remélem tetszett, Norbi megígérte, hogy mindhárom posztot kiegészíti az ő megfigyeléseivel:) szóval remélem ez következik:)

Pápá: Nóri

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://denhaag.blog.hu/api/trackback/id/tr64622396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása