HTML

NorbNor go Holland

Nóri és Norbi elindulnak a nagyvilágba és meghódítják Hollandiát...

Friss topikok

Címkék

Párizst látni és....

2013.08.08. 17:35 NorbNor

Asszem ott hagytam abba, hogy Párizst látni és meghalni vagy minden út Párizsba vezet, no de mindegy is, mert Norbi szülinapi ajándéka volt ez, ő még sosem volt ott és mi meg sosem voltunk még ott együtt (ugye ez logikus,:))

azt hittem, hogy jó lesz az út, nos csalódnom kellett

Kellemesen… szupppper volt, a Louvre egyszerűen elbűvölő, Párizs gyönyörű, óriásikat lehet zabálni ( mármint csupajókat) és megegyeztünk, hogy ezt biza még megismételjük.

szóval Párizs tényleg megér egy misét,

Most, hogy minden közhelyemet helyesen vagy helytelenül elpuffogtattam el kell mesélnem egy itt megesett történtet, jah nem is egyet, hanem kettőt:)

már-már röhögve gondolok vissza az első komoly beszélgetésünkre a dedről (sétáltunk a Tuilleriákban-ez vagy szimpla vagy dupla L… elképzelésem sincs. de, oh beh romantikus), amikor is vita támadt köztünk, ha lány lesz, akkor kell-e neki fülbevaló a kezdetektől vagy sem…

Norbi ellenzi, én meg mondtam, hogy nekem mindegy. Aztán rájöttünk, hogy mivel az 75% nem összességében, ezért nem, nem lesz neki.

A másik ugyanitt esett meg, amikor is három kis növésű hmmm, politikailag korrekt leszek, szóval nem mondok semmit ki futott egy táskát dobálva 2 kínai turista elől (nyilván koldultak, lenyúlták őket és menekülőre fogták)

még mindig nem tudok napirendre térni afölött, hogy egy turista, ha elmegy idegen országba, akkor nem tökevidens, hogy

-          nem ülök be olyan taxiba, amit nem én hívtam

-          nem állok le kevésbé szimpatikus, (vagy akár épp szimpatikus) idegennel nyitott pénztárcával csacsogni, hacsak nem egy menetet fizetek neki a piroslámpás negyedben és szex után vagyunk (mondjuk még nem voltam ilyen helyen, de, ha hinni lehet a pletykáknak, előre kell fizetni, szóval, ne vigyél sok kápét magaddal, nah:)

-          nem ülök be olyan helyre, ahol lehúzhatnak, hacsak nem pont erre gyúrok.

-          meg ilyenek… ez olyan nehéz?

Íme, néhány kép az útról (Norbi két új szerelme..Párizs és az osztriga)… nagyon élveztem/tük

 DSC03509.JPG

 

 

DSC03584.JPG

Amikor hazatértünk, akkor belemélyedtünk a holland szülési rendszerbe, ami ellentétben a magyarral az otthonszülést preferálja (a feltételeket megteremtve persze) és tökmás mindenben. Mondjuk az output ugyanaz, persze. Nem mondanám, hogy rosszabb, de azt sem, hogy jobb, mint az otthoni. Másabb, na..Itt kevésbé az anya van a fókuszban, inkább gyerek és családközpontú (persze, most lehet baromságokat írok, mert otthon még nem szültem, csak azokat a tapasztalatokat írom le, amiket látok az otthoni barátaimon, rokonaimon)

Néhány alapfogalom: köteles vagy biztosítva lenni, ha itt akarsz szülni Hollandiában ( illetve szülhetsz itt, hogy pont itt vagy, de alapvetően nah, úgy vagy jogosult mindenre, ha biztosítva vagy). Az első meglepő különbség, hogyha alapvetően nincs veled baj ( nem vagy 36+, vagy beteg, vagy a gyermek nem OK) akkor nőgyógyász lehet nem is lát a 3. hónaptól egészen a gyermek 1 hónapos koráig. Egy ún. bába/szülésznő van veled végig, ő írja elő a vizsgálatokat, őt látogatod, ő csinálja az ultrahangot, nála szülsz akár otthon, akár kórházban, ha komplikációmentes, akkor doki asszem nem is lát

nekem dokim van, mert öreg is vagyok és az előző postban írt nehézségek miatt, és csak a szülész után kerülök majd ehhez a bábához, aki amolyan védőnői feladatokat lát el szülés után a gyermek három hetes korától, és, hogy miért 3 hetes korától.. nos itt jön az alapvető különbség…

OMG, mekkora találmány: Kraamzorg…

Itt azt tartják, hogy egy családban a szülés utáni időszak nagyon tele van új élményekkel. és elképzelésed sincs, hogy kell szoptatni, hogy apuka, hogyan pelenkáz, hogy mikor van időd kávét főzni, hogy kell fürdetni, meg mittomén…

Szóval a biztosító 10 napig fizet egy „friss szülő nővért”. Egy tapasztalt, tökéletes hálózattal/háttérrel rendelkező ember, aki napi minimum 6 (de max 24) órát tölt veletek a lakásban és segít, elmond mindent, mert azt tartják, hogy ilyenkor pl a nagyszülő csak árt  kivétel, ha nem nővér/orvos/etc..). Mindent elmond és megtanít profi módon, elmondja, miket adhatsz mikor, semmivel nem kell törődnöd… főz, ha akarod, segít mindenben. Őt te választod ki, mondanom sem kell, elbeszélgetés, előzetes interjúk etc…

a következő postban folytköv és még mindig turkálok majd a múltban.. van mit írni

legyetek jók / puszi

Nóri

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://denhaag.blog.hu/api/trackback/id/tr85452476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása